Hem » DAM » RIDJACKOR

RIDJACKOR

Ridjackor - Vattentäta och för alla väderförhållanden

Vi rider året runt, oavsett om du har tillgång till ett ridhus eller inte är det viktigt att kunna klä sig så att man skyddar sig mot vind, regn och kyla. Vi erbjuder ridjackor för dam som passar alla väderförhållanden. Under dess diskreta yta döljer sig mängder av genomtänkta detaljer och funktionella material som är anpassade för ridning. Våra vind- och vattentäta ridjackor har fullt tejpade sömmar och vårt unika vattentäta Equtex™ membran. Våra stoppade ridjackor har alla 3M Thinsulate fyllning som är gjort för att efterlikna dun. Detta innebär att du får en varm ridjacka som är lätt att sköta samtidigt som inga djur kommer till skada. Vår kollektion är uppbyggd på tre-lagers principen och ridjackorna är det lager tre som är ditt skydd mot väder och vind som gör att du tillsammans med din häst, oavsett väder kan prestera optimalt.


Ridjackor för dam som andas

Våra vattentäta ridjackor för dam har ett membran som heter Equtex™ som skyddar dig mot regn och snö samtidigt som den låter kroppens överskottsvärme och fukt släpps ut.
En ultratunn film lamineras (limmas under tryck) på insidan av yttertyget ihop med ett skyddande foder. Filmen släpper igenom vattenmolekyler i form av ånga från kroppen samtidigt som den skyddar användaren från att bli blöt av regn eller snö. Skillnaden i temperatur mellan insidan och utsidan är det som driver ångan genom plagget. Detta kallas att plagget andas.


Vad är ett skalplagg?

Våra vattentäta ridjackor och ridkappor är så kallade skalplagg. Skalplagg med membran kan vara i 2 eller 3 lager. Hur ett skalplagg är uppbyggt skiljer sig något beroende på hur många lager det har. Ett skal i två lager har alltid ett löst foder på insidan för att skydda membranet. Skal i 3 lager består av ett yttertyg laminerat med ett membran och ett tunt stickat eller vävt tyg på insidan. Våra regnplagg är 3 lagers plagg och våra fodrade vinterplagg är 2 lagersplagg i bägge fallen är det Equtext membranet och de tejpade sömmarna som gör plagget vattentätt.


Equtex - ett fantastiskt material på ridjackor

När du ser ett plagg med en EquTex™ logga på kan du vara säker på att mycket jobb har lagts ned på att välja och kombinera rätt tyg med rätt membran för att skapa plagg som gör att du tillsammans med din häst, oavsett väder, kan prestera optimalt.EquTex™ är aldrig ett tyg eller ett membran, det är alltid den bästa kombinationen av båda.
Våra EquTex™ tyger bygger på membranteknologi och används i våra mest högpresterande plagg, vilket tillåter yttertyget att vara vattentätt och ändå ha en fantastisk andning och ventilation. Stiernas EquTex™ plagg inte bara skyddar dig från väder och vind utan hjälper dig också att ha en jämn kroppstemperatur och hålla dig torr för maximal komfort. Plagg som andas låter överskottsvärme och fukt att dunsta ut istället för att isoleras mot kroppen.

EquTex™ plagg är både vattentäta och andas. Detta skyddar användaren från väder och vind samtidigt som den håller kroppen sval och torr genom att kroppens överskottsvärme och fukt transporteras bort.

EquTex™ är olika membran kombinerat med utvalda yttertyger som skapar kombinationer för specifika behov.

Alla sömmar på EquTex™ plagg är förseglade med tejp.

EquTex™ plagg klarar minst ett vattentryck* på minst 10 000 mm.

EquTex™ plagg har en ”andning”** på minst 10 000 g/m2/24h.

*Vattentäthet mäts i så kallad vattenpelare, det vill säga det tryck ett tyg kan klara av innan det börja läcka. Ju högre vattenpelartal uttryckt i mm, desto mer tryck klarar tyget av.

** Andningen mäts i antal gram vatten en kvadratmeter tyg kan släppa igenom på 24 timmar. Ju högre siffra, desto mer fukt kan tyget släppa igenom.


Skötselråd för Stiernas Ridjackor för dam

Att ta hand om din ridjacka är bra för både miljön och plånboken.
För att du skall få ut det mesta av ditt plagg så behöver du ge det lite omvårdnad. Förutom att säkerställa den tänkta funktionen så förlänger du även livslängden på din ridjacka, samt mindre av jordens resurser går åt för att tillverka nya. Det är kanske den största miljövinsten av alla.
Att ta hand om tekniska ridjackor för dam är inte svårt och genom att tvätta rätt förlänger du livslängden på din ridjacka avsevärt. En viktig del av en textilprodukts totala miljöpåverkan är förknippad med hur länge produkten kan användas innan den är utsliten, hur den sköts och slutligen hur den tas omhand när den inte längre kan användas för ursprungligt ändamål. Genom att förlänga ett plaggs livslängd, där det kan användas dubbelt så länge, minskas klimatpåverkan med 49%*. Att välja ridjackor som är slitstarka och som är tillverkade av återvunna/återvinningsbara fibrer är alltså en bra start.

Använd inte sköljmedel då de försämrar ridjackans prestanda och har negativ inverkan på miljön. Sköljmedlet sätter sig som en hinna på tygets fibrer, vilket försämrar fukttransport och andningsförmåga. En del av de ämnen som finns i sköljmedel är svåra att bryta ned för naturen och är skadliga för vattenlevande organismer. De innehåller även parfymer och ämnen som kan ge allergiska reaktioner.

Se till att alla blixtlås och karborrestängningar är stängda, för att minska risken för att tygerna fastnar under tvätt och blir noppiga. En tvättpåse skyddar kläder och tyger från onödigt slitage i tvättmaskinen. Det är också ett sätt att begränsa läckage av mikrofiber i tvättprocessen, vilket innebär att plastpartiklar inte kommer ut i sjöar och hav. Du kan köpa tvättpåsen GuppyFriend här i vår webbshop.

De flesta ytterplagg har en impregnering som kallas DWR - durable water repellency. Syftet är att göra yttertyget vattenavstötande. När behandlingen slits ut kommer yttertyget börja bli blött även om membranet fortfarande stoppar vatten från att gå igenom plagget. När det händer kan du lätt återapplicera impregneringen på hela plagget med en wash-in. Vi rekommenderar Nikvax tättmedel och wash-in som du kan köpa i vår webbshop.


Hur hittar jag rätt storlek på min ridjacka?

Ibland kan det vara svårt att hitta rätt storlek när du köper ridjackor på nätet. Använd vår storleksguide för att vara säker på att du får rätt passform på din nya ridjacka för dam. Utgå från dina kroppsmått och jämför med tabellerna för att hitta rätt storlek. Stiernas ridkläder är generellt gjorda för en kroppsnära passform för att maximera fukttransport och värme. Våra plagg har en ergonomisk design gjord för att följa kroppens rörelsemönster, detta kallas ibland för ”bodymapping”. Detta innebär att du har full rörelsefrihet i alla lägen.

Läs mer